Τοποθεσία

Η Λύττος, πρώην Ξυδάς, είναι ένα χωριό στα βόρεια της κεντρικής Κρήτης, 20 χλμ. από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Βρίσκεται 3 χλμ. νοτιοανατολικά από το Καστέλι, εκεί όπου παλαιότερα υπήρχε η αρχαία Λύττος, στα δυτικά κράσπεδα των Λασηθιώτικων βουνών με πανοραμική θέα.
Ο τόπος είναι ιδανικός για φυσιολατρικές δραστηριότητες, χειμώνα και καλοκαίρι, όπως ποδήλατο, ορειβασία, πεζοπορία και πορείες off-road. Εδώ υπάρχουν αρκετές διαδρομές στη φύση που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει.
Βγαίνοντας από το χωριό προς τους Ασκούς μπορεί να συναντήσει την πηγή Σπυριδιανό και να δροσιστεί με το νερό της κάτω από τη σκιά πλατάνων και καρυδιών. Στη συνέχεια μπορεί να επισκεφτεί τους ιερούς ναούς του Αγ. Γεωργίου και του Τιμίου Σταυρού και να απολαύσει την υπέροχη θέα του κάμπου από ψηλά. Εδώ κοντά υπάρχουν και αρχαιολογικοί χώροι όπως το Βουλευτήριο και η αρχαία Αγορά, καθώς και κομμάτια από το λιθόστρωτο από την εποχή της ακμής της αρχαίας Λύττου.
Από τη νεότερη εποχή βλέπει κανείς 9 ανεμόμυλους, οι 4 σε καλή κατάσταση, όπου παλαιότερα οι κάτοικοι άλεθαν τα σιτάρια τους. Το οροπέδιο Λασιθίου με την καταπληκτική ομορφιά του (βουνά, φαράγγια, σπήλαια) και η κοσμοπολίτικη χερσόνησος με τις υπέροχες παραλίες και τη νυχτερινή ζωή της βρίσκονται σε απόσταση μόλις 8 και 14 χλμ. αντίστοιχα.